..

Fokozott verejtékezés - Hyperhidrosis kezelése

Zavaró mértékű verejtékezés megszüntetése Botox® kezeléssel.
Fokozott verejtékezés - Hyperhidrosis kezelése

Az szinte természetes, hogy melegben, különösen párás hőségben vagy fokozott fizikai igénybevétel esetén izzadunk, néha azonban e nélkül is verejtékezünk. A legelső lépés, hogy keressük fel az orvost, aki megmondhatja, a jelenség csak alkati adottság vagy valami egyéb oka van?

 

 
Tudta?

Egy felnőtt ember nyugalmi állapotban naponta 500 ml folyadékot veszít izzadással. Fizikai munka, sportolás, hőmérséklet-emelkedés, stressz, szorongás, de akár íz ingerek vagy szexuális izgalom hatására ez a mennyiség a sokszorosára nőhet, akár több liternyi is lehet.

 

A fokozott verejtékezés (hyperhidrosis) nagy mennyiségű izzadtság termelődését jelenti, ami vagy az egész bőrfelületet érintheti, vagy csak a tenyérre, talpra, hónaljra vagy a lágyékra korlátozódik, anélkül, hogy a fiziológiai, tehát a normál szabályozó mechanizmusok működésbe lépnének. Ezek a bőrterületek gyakran rózsaszínűek vagy kékesfehérek, súlyos esetben, különösen a lábon a bőr berepedt, hámló és felpuhult. Az érintett bőrterületek szaga olykor kellemetlen lehet, ezt a verejtéket és a nedves hámot lebontó baktériumok és sarjadzó gombák okozzák. Hyperhidrosis esetében ugyan bő a veríték-kiválasztás, de az illető egyébként teljesen egészséges. (A hyperhidrosist meg kell különböztetnünk a betegségek által okozott túlzott verejtékezéstől, ugyanis az erős izzadás hátterében állhat pajzsmirigy-túlműködés, diabétesz vagy akár valamilyen fertőzés is, és gyakoribb a túlsúlyos embereknél.)

 

A fokozott izzadás, verejtékezés sokaknak okoz problémát. A fokozott izzadás akkor nevezhető kórosnak, ha normális környezeti hőmérsékleten, fizikai aktivitás hiányában is fokozott a verejtéktermelés. Ez a normálisnál erősebb mértékű izzadás sokak számára rendkívül zavaró, az életminőséget jelentősen rontó probléma, melyet gyakran szükséges kezelni, mert a kóros mértékű izzadás fokozhatja különböző kórokozók elszaporodását, az érintett terület állandóan felülfertőződhet, ezzel is súlyosbítva az alapproblémát. Az érintett területeken elszaporodó kórokozók elkezdik lebontani a hétköznapi nyelven izzadtságként emlegetett váladékot, és a lebontási folyamat során ez egy jellegzetes, esetenként igen kellemetlen szaggal jár. Különösen gyors ez a folyamat a testhajlatokban, ahonnan nem tud elpárologni a nedvesség. A kellemetlen szag csillapítására a bőrterületet módszeresen tisztán kell tartani - így eltávolíthatók a bőrről a szagot okozó mikrobák.

 

Mindenki maga érzi, hogy a nagymértékű izzadást mikor tekinti zavarónak. Van, akinek a fokozott izzadás még tolerálható, más viszont iszonyúan szenved tőle, hiába ugyanolyan tünetei vannak. Jelen kutatások alapján elmondható, hogy Magyarországon becslések szerint 100.000 embert érinthet a fokozott verejtékezés, fokozott izzadás.

 

Elsődleges - Helyi hyperhidrosis

A testnek csak bizonyos részeit érinti, általában a hónaljat, lágyékot, fejet, arcot, kezet vagy lábat. A tünetek jobbára szimmetrikusan jelentkeznek. Oka az idegrendszer kisfokú működési zavara, arra is van némi bizonyíték, hogy örökletes. Bár ez az állapot nem jár semmiféle kockázattal, az életminőséget befolyásolhatja, akár a társasági élet rovására is mehet.

 

 • A tenyér izzadása bizonyos szakmákban jelentős akadályt jelenthet a munkavégzésben (pl. kézfogás, papírmunka). Sőt még szakmaváltásra is kényszerítheti a problémával küszködőket. A tenyér tartós izzadása sokakat bizonytalanná tesz, és sokakban kelt félelmet, ami ugyancsak fokozza a szociális és munkahelyi gondokat. Ebből kifolyólag elmagányosító és kirekesztő szociális és munkaügyi problémává válik.
 • A talpak izzadása jelenthet problémát a nedvesség és a cipőviselés miatt. A bőr felázik és felpuhul, teret adva a gombafertőzések kialakulásának, kórokozók elszaporodásának, amelyek sok esetben kellemetlen „lábszaggal” járnak. Ráadásul az ilyen területeken több szemölcs is képződik.
Zavaró mértékű verejtékezés megszüntetése Botox® kezeléssel.

A fokozott hónalji verejtékezés kezelése korábban megoldatlan probléma volt. A külsőleg alkalmazható dezodorok, oldatok, hintőporok csak az átlagos mértékű izzadást képesek csökkenteni, az ettől erősebb verejtékezést nem befolyásolják kielégítő mértékben.

 

Kinek javasolható a hónalji izzadás Botox® kezelése?
 • Akinél kizárhatóak azok a belgyógyászati betegségek (pl. pajzsmirigy túlműködés), amelyek kiválthatnak extrém mértékű izzadást.
 • Akinek a külsőleg alkalmazott izzadás gátlók nem használnak.
 • Aki naponta többször kénytelen ruhát cserélni a zavaró nedves foltok vagy nemkívánatos illatok miatt.
 • Akit a mindennapi életvitelben bármilyen szempontból zavar nagymértékű izzadása.
 Hogyan zajlik a fokozott izzadás Botox® kezelése?

A Botox kezelés előtt speciális jódpróba elvégzésével pontosan körülhatárolható a kezelendő terület. A beavatkozás kb. fél 30 percet vesz igénybe, és a páciens utána azonnal visszatérhet további napi teendőihez. A hatás átlagos esetben 1-4 héten belül jelentkezik, az izzadás mértéke 80-90%-kal csökken. A szer hatása 5-8 hónapig áll fenn, a verejtékezés fokozatosan tér vissza. A legtöbb páciens évente 1-2 alkalommal él az ismétlő kezelés lehetőségével. A fokozott verejtékezés Botox® kezelését leggyakrabban hónaljban alkalmazzuk, de a tenyéri és talpi erőteljes izzadás megszüntetésére is használható.

 

Másodlagos és általános hyperhidrosis

Kevésbé gyakori, ilyenkor test szerte izzad, a beteg, és ezt orvosilag is komolyabban kell venni. Azért másodlagos, mert valamely más betegség talaján alakul ki. Az egyik árulkodó jel az éjszakai izzadás, kiváltó okai közt szerepel a menopauza, a terhesség, pajzsmirigy-rendellenességek, diabétesz, alkoholizmus, tuberkulózis, Parkinson-betegség, rheumatoid arthritis, stroke, szívelégtelenség, leukémia vagy limfóma, és egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet az általános hyperhidrosis.

 

A fokozott izzadás kezelésére a következőket ajánlják a szakemberek:

Az izzadással kapcsolatos kellemetlenségek elkerülésében az első és alapvető lépés a rendszeres tisztálkodás, majd pedig következhet a dezodorálás. A sprayk, stiftek, roll-onok, krémek, hintőporok hatására a verejtékmirigyek kivezető csöve összehúzódik, így akadályoztatva van a váladék felszínre jutása. Ám ezek a készítmények nem hatékonyak a tenyéren és a talpon.

 

A tenyéri és talpi, valamint hónalji izzadás esetében a leggyorsabb és leglátványosabb hatást a Botox-kezeléstől, - botulinum toxin A-val történő kezelés - várhatjuk. Ez a verejtékmirigyeket beidegző szimpatikus rostokban gátolja az ingerületátvivő anyag felszabadulását, gátolva ezzel  a mirigyműködést. A kezelés megszünteti az izzadást, s nem áll másból, mint apró, felszínes tűszúrásokból, amelyekkel beadják a hatóanyagot a kezelendő bőrfelületbe: hónalj, tenyér, talp. Az izzadásmentes időszak 6-10 hónapig tart. Ha a tünetek visszatérnek, bármikor megismételhető a kezelés. Ha nem várjuk meg, amíg a hatás teljesen lecseng, hanem hamarabb megismételtetjük a beavatkozást, úgy egyre hosszabb hatóidőket érhetünk el!

 

Szaunázzunk, szőrtelenítsünk!

A rendszeres, nagy testfelületeken végzett izzadásgátlás, például testdezodorok sűrű alkalmazása hosszú távon betegségeket provokálhat, ezért inkább kerüljük! Rendszeres szaunázással kompenzálhatjuk azokat a kieső méregtelenítő funkciókat, amelyek a dezodorok alkalmazása miatt alakulnak ki. A hónalji szőrtelenítés nem csak divatos, de hatékony megoldás lehet a kellemetlen szagokért felelős kórokozók megtelepedése ellen.

 

Tippek izzadás ellen
 • Használjunk erősebb dezodort, és izzadás gátlókat, van, hogy csak az orvos által vényre felírt segít.
 • Az este alkalmazott izzadás gátlók a bőrünket is kímélik. Válasszunk könnyű, nedvszívó, lehetőleg pamut öltözéket. a selyem különösen kerülendő.
 • Legyen nálunk zsebkendő, hogy kézfogás előtt gyorsan meg tudjuk törölni a kezünket.
 • Kerüljük a fűszeres ételeket, az erős paprika például fokozza a verítékezést, a hagymától és fokhagymától pedig az izzadtság kellemetlen szagú lehet.
 • Ügyeljünk a színekre. A fehéren és a feketén jobban meglátszik, ha átizzad, más színeken és a mintáson kevésbé.
 • Bizonyos alkalmakra tanácsos lehet egy-egy váltás blúzt vagy inget magunkkal vinni.
 • Gondosan válasszuk meg az ágyneműt, könnyű szövésű anyagból legyen télen-nyáron.
 • Ne takarózzunk vastag, meleg paplannal, használjunk könnyebb takarót.
 • A legjobb ágynemű sima pamutból készült, semmiképpen ne legyen selyem vagy flanel.

 

A kezeléseket  a Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinikán végezzük. Derma-Art Magánbőrgyógyászat és Szépségklinika – teljes körű bőrgyógyászati és szépészeti ellátás egy helyen, igényes környezetben, várakozás nélkül! Klinikánk minden hétköznap 9:00-19:00-ig van nyitva. Telefonon és e-mailben is bejelentkezhet.

 

Központi elérhetőségünk:

Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika

4400 Nyíregyháza, Sóstói út 18/b.

Bejelentkezés:  telefon: +36 42 787955

Bejelentkezés:  mobil: +36 30 5540848

e-mail: office@dermaart.hu

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Megoldások pattanásos bőrre.
Megoldások pattanásos bőrre.
Az akné a bőr gyulladásos betegsége, amelyet a bőr pórusainak eltömődése következtében kialakuló felületes bőrelváltozások jellemeznek. Az akné a bőr faggyúmirigyeinek rendellenessége, ami a pórusok eltömődését és a pattanások megjelenését okozza.
Részletek
Mikrodermabrázió
Mikrodermabrázió
A mikrodermabrázió, mint kezelési eljárás a bőr mechanikai, fizikai lecsiszolását, radírozását jelenti. A mikrodermabráziós kezelés során a bőr felső hámrétegét, a felhámot mechanikai úton távolítjuk el, melynek hatására megújul a bőr.
Részletek
Guna-Biolifting
Guna-Biolifting
Hogy természetesen szebb legyen! A természetes hatású, dinamizált hatóanyagú Guna-Biolifting finom változásokat előidéző esztétikai bőrgyógyászati megoldás. Nem okoz riasztó, mesterkélt változásokat, sokkal természetesebb, fokozatos javulást hoz!
Részletek

Egészségpénztárak

Egészségpénztárak Cégünk egészségpénztári kártyát elfogad. Az elszámolhatóságról kérdezze szolgáltatóját!
Partnereink

Dermaart BlogRSS