..

Számítógépes melanoma és anyajegyszűrés

Anyajegy és bőrrák szűrés FOTOFINDER ATBM II és DermDoc rendszerrel
Számítógépes melanoma és anyajegyszűrés

„A melanoma a saját tintájával írja a bőrre a diagnózist, csak el kell tudni olvasni.„ ( Davis, melanoma kutató )

 

A DERMA-ART Bőrgyógyászati Magánklinikán az anyajegy és bőrrák szűrést a legmodernebb, mesterséges intelligenciával működő FOTOFINDER ATBM II ( Automated Total Body Mapping ) és DERMDOC digitális dermatoszkópiás rendszerrel végezzük. Akinek bármelyik anyajegye megváltozik, vagy bőrén új pigmentált növedék jelenik meg, annak gondolnia kell melanomára és ki kell zárni ennek a lehetőségét.

 

Az utóbbi években a környezeti és életmódbeli változások hatására folyamatosan nő a bőrrákos megbetegedések száma. A betegség korai felismerésében, illetve kialakulásának megelőzésében nyújt segítséget a legmodernebb, mesterséges intelligenciával működő FOTOFINDER ATBM II ( Automated Total Body Mapping - FotoFinder Systems ) és DERMDOC (Derma Medical Systems) digitális dermatoszkópiás vizsgálat. A teljesen fájdalommentes, kismamákon és gyerekeken is biztonságosan elvégezhető vizsgálat lehetővé teszi a veleszületett és szerzett anyajegyekben, festékes bőrelváltozásokban zajló változások követését, a pontosabb diagnózis megállapítását és az esetleges bőrrák megelőzését. Digitális dermatoszkópos vizsgálat során a kutatások szerint lényegesen pontosabb diagnózis születik, mint a hagyományosan alkalmazott vizsgálómódszer segítségével, hiszen a számítógépes kamerarendszer az eddig megszokott 10x-es nagyítás helyett 30-40x-est alkalmaz, és mélyebb bepillantást nyújt a bőrbe. A számítógép óriási adatbázisa további segítséget nyújt az elemzéshez, memóriájában pedig eltárolható minden kép és hozzá kapcsolódó adat, ami az anyajegyek esetleges változásakor pontos összehasonlításra ad lehetőséget.

 

HOGYAN MŰKÖDIK A FOTOFINDER ATBM II RENDSZER:

Fotofinder Bodyscan ATBM II [Automated Total Body Mapping - FotoFinder Systems] automatizált teljes körű test feltérképezés eljárásával könnyen végrehajtható a teljes bőrfelület vizsgálata, ez elengedhetetlen vizsgálóeszköz az új és a megváltozott anyajegyek felismerése terén. A Bodyscan ATBM rendszer segít összehasonlítani a képeket és megtalálni az új és a megváltozott anyajegyeket. A rendszer automatikusan elemzi a háttérben levő változásokat, így nem kell kézzel válogatni a képek között és exportálni azokat a Bodyscan rendszerbe. Egyetlen kattintás és a beazonosított változások automatikusan megjeleníthetők.

MOLEANALYZER [Anyajegyelemző Mesterséges Intelligencia]. A mesterséges intelligencia (AI) program pedig a Fotofinder Moleanalyzer pro & AI. A mesterséges intelligencia (AI) diagnosztikai algoritmusok alapján a rendszer értékeli az elváltozásokat. A program 86 %-os diagnosztizálási érzékenységgel és 83 %-os diagnosztikai specifitással rendelkezik. Néhány érdekes video mutatja be a rendszer működését: (1) FOTOFINDER SYSTEM, (2) TOTAL BODY MAPPING, (3) ATBM II, (4) MEDICAM 1000,

 
MI A DERMDOC MOLE SCANNING? MI A DIGITÁLIS DERMATOSZKÓPIA?

A DERMDOC Mole Scanning, (Derma Medical Systems) a festékes anyajegyek és a legrosszabb indulatú bőrrák, a melanoma szűrővizsgálatának legbiztonságosabb módszere. Ez a különleges berendezés arra való, hogy megvizsgáljuk a bőrt és anyajegyeket, és nagy szerepe van a bőrrák korai felismerésében.  Egy speciális fényképezőgép és számítógép együttese, melyet arra használunk a vizsgálat során, hogy digitálisan felvesszük az anyajegyek képeit, az eredményeket kiértékeljük, és akár éveken át tároljuk.

 

Anyajegy és bőrdaganat szűrés

Életünk során bőrünk számtalan károsító tényezőnek van kitéve, melyek közül azonban – veszélyessége miatt – kiemelkedik a napfény, vagyis az UV sugárzás. Közismert, hogy a gyermekkorunktól „elszenvedett” napfény hatása bőrünkben összeadódik, vagyis nem „felejtődik el”, s a későbbiekben számtalan bőrprobléma, esztétikailag zavaró elváltozás (pigment foltok, korai ráncosodás stb.) mellett bőrdaganatok kiváltásában is szerepet játszik. Ezek közül a legveszélyesebb az ún. melanoma, melynek kivédése, megelőzése soha nem volt aktuálisabb, mint manapság.

 

Melanoma malignum

Egy a bőr pigment termelő sejtjeiből (melanocyták), leggyakrabban már meglévő festékes anyajegyből kiinduló, gyorsan áttétet képező rosszindulatú bőrdaganat. A név a görög fekete szóból származik. Veszélyessége abban áll, hogy a tumor sejtek nagyon hamar áttéteket, ún. metasztázist képeznek. És bár az utóbbi években a gyógyszeres kezelés rendkívül sokat fejlődött, ma is a legrettegettebb daganatnak számít.

 

Festékes anyajegyek

A számtalan anyajegy típus közül a festéksejtes típusúakból alakulhat ki ez a típusú bőrdaganat. Ezek között is felállíthat a szakember azonban egy veszélyességi rangsort, vagyis önmagában az, hogy egy anyajegy festéksejtes (többnyire sötét színű, barna vagy fekete), még nem dönti el egyértelműen a kérdést: megelőzési célzattal el kell-e távolítani, vagy sem.

 

Tünetek és panaszok

A melanóma általában növekvő színes bőrfoltként jelenik meg. Az elváltozás lehet a bőrfelszínnel egy síkban lapos, vagy abból kiemelkedő durva tapintatú. A színe is változó, lehet barna, fekete, kékes, a kék különböző árnyalatai, fehér stb. Az esetek egy részében ártatlannak vélt festékes anyajegyből indul ki, ekkor az eredetileg évek óta meglevő anyajegy növekedésnek indul, szélei szabálytalanná válnak. Az anyajegy szélei már nem élesek, mint a normális festékes anyajegy esetén, hanem elmosódottak. Vérzés esetén a rosszindulatú elfajulás alapos gyanúja áll fenn. Minden esetben tehát, amikor egy anyajegy megváltozik, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.  Van olyan melanóma amely nem színes, és változó bőrfoltként jelenik meg. Emiatt bármilyen változó bőrfoltot meg kell mutatni bőrgyógyásznak.

De lehet tünet a viszketés vagy vérzés is.  Rosszindulatú elfajulás gyanúja esetén szövettani vizsgálat szükséges. A vizsgálat során a gyanús elváltozást eltávolítátják. A sebészi kezelés kiegészítéseként a tumor újabb kialakulásának meggátlására kemoterápia, illetve gyógyszeres kezelés (interferon) jön szóba.  A melanoma halálos bőrrák, ha nem ismerik fel és kezelik minél hamarabb.

 

Kinél valószínűbb a bőrrák kialakulása?
  • Akinek a bőre gyakori UV sugárzásnak van kitéve, illetve többször leégett ( napozás, szolárium )
  • Akinek a családjában már előfordult bőrrák
  • Akinek világos a bőre, haj- és szemszíne
  • Akin 30-40 anyajegynél több van, vagy ezek közt szabálytalan alakú, méretű fordul elő
Melyek az anyajegyek gyanút keltő változásai?
  • Ha növekedésnek indul
  • Ha a színe megváltozik
  • Ha az alakja megváltozik, aszimmetrikussá válik
  • Ha a szélei egyenetlenné válnak
  • Ha viszketni kezd, vagy fájdalmassá válik
  • Ha megsérül, vérzik.
Használjunk fényvédő termékeket!

Használjanak fényvédő krémet.” – mondta Kurt Vonnegut avatási beszédében 1997­ ben. Használjanak fényvédő krémet, jó minőségűt, megbízha­tót, hogy nyaralásuk, pihenésük gondtalan legyen.

 

Tájékoztatás

Bejelentkezés alapján fogadjuk pácienseinket hétköznap 9 és 18 óra között. Kérjen időpontot vagy további információt!  Kezelési áraink személyre szabottan változhatnak. Tájékoztatjuk, hogy a vizsgálatok és kezelések díját, azok megtörténte után, a helyszínen ki kell egyenlíteni, készpénzben, vagy bank-, ill. egészségpénztári kártya használatával. Hitelnyújtással klinikánk nem kíván foglalkozni. Ingyenes vizsgálatra és orvosi ellátásra a területileg illetékes állami rendelésen van lehetőség, érvényes TAJ-kártya birtokában.

Központi elérhetőségünk:

Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika

4400 Nyíregyháza, Sóstói út 18/b.

Bejelentkezés:  telefon: +36 42 787955

Bejelentkezés:  mobil: +36 30 5540848

e-mail: office@dermaart.hu

 

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

:

Figyelmébe ajánljuk

Bőrmegújító hámlasztó eljárások
Bőrmegújító hámlasztó eljárások
A kémiai hámlasztás egy olyan beavatkozás, amellyel a bőr egy kémiai oldat hatására kisimítható. Az újonnan képződő bőr simább és ráncmentesebb. Non-invazív beavatkozás, amely serkenti a bőrsejtek megújulását és tisztább, simább bőrt eredményez.
Részletek
Bőrgyógyászati lézerkezelések
Bőrgyógyászati lézerkezelések
A bőrgyógyászatban használt legkorszerűbb lézeres beavatkozások hatékony és biztonságos megoldást kínálnak számos kozmetikai, kozmetológiai problémára.A Derma-Art Klinikán, az egyik legkorszerűbb kombinált lézerkészülékét használjuk!
Részletek
Fokozott verejtékezés - Hyperhidrosis kezelése
Fokozott verejtékezés - Hyperhidrosis kezelése
A fokozott verejtékezés (hyperhidrosis) nagy mennyiségű izzadtság termelődését jelenti, ami vagy az egész bőrfelületet érintheti, vagy csak a tenyérre, talpra, hónaljra vagy a lágyékra korlátozódik, anélkül, normál szabályozó mechanizmusok működnének
Részletek

Egészségpénztárak

Egészségpénztárak Cégünk egészségpénztári kártyát elfogad. Az elszámolhatóságról kérdezze szolgáltatóját!
Partnereink

Dermaart BlogRSS