..

Számítógépes melanoma és anyajegyszűrés

Anyajegy és bőrrák szűrés DermDoc rendszerrel
Számítógépes melanoma és anyajegyszűrés
„A melanoma a saját tintájával írja a bőrre a diagnózist csak el kell tudni olvasni.„ ( Davis, melanoma kutató )

 

A DERMA-ART Bőrgyógyászati és szépségklinikán vállaljuk az anyajegy és bőrrák szűrést, a DERMDOC digitális dermatoszkópiás rendszerrel. Akinek bármelyik anyajegye megváltozik, vagy bőrén új pigmentált növedék jelenik meg, akkor gondolni kell melanomára és ki kell zárni ennek a lehetőségét.

Az utóbbi években a környezeti és életmódbeli változások hatására folyamatosan nő a bőrrákos megbetegedések száma. A betegség korai felismerésében, illetve kialakulásának megelőzésében nyújt segítséget a dermatoszkóp, és annak továbbfejlesztett , komputerhez kapcsolt változata, a digitális dermatoszkópos vizsgálat.

A teljesen fájdalommentes , kismamákon és gyerekeken is biztonságosan elvégezhető vizsgálat lehetővé teszi a veleszületett és szerzett anyajegyekben, festékes bőrelváltozásokban zajló változások követését, a pontosabb diagnózis megállapítását és az esetleges bőrrák megelőzését. Digitális dermatoszkópos vizsgálat során a kutatások szerint kb. 20 %-kal pontosabb diagnózis születik, mint az eddig alkalmazott vizsgálómódszer segítségével, hiszen a számítógépes kamerarendszer az eddig megszokott 10x-es nagyítás helyett 30-40x-est alkalmaz, és mélyebb bepillantást nyújt a bőrbe. A számítógép óriási adatbázisa további segítséget nyújt az elemzéshez, memóriájában pedig eltárolható minden kép és hozzá kapcsolódó adat, ami az anyajegyek esetleges változásakor pontos összehasonlításra ad lehetőséget.

 

Mi DermDOC Mole Scanning? Mi a Digitális dermatoszkópia?

A festékes anyajegyek és a legrosszabb indulatú bőrrák, a melanoma szűrővizsgálatának legbiztonságosabb módszere, amely Magyarországon is elérhető, igaz, egyelőre csak néhány helyen. Ez a különleges berendezés, arra való, hogy megvizsgáljuk a bőrödet és anyajegyeidet, valamint hogy a bőrrák korai felismerésével segítségül legyen. Egy speciális fényképezőgép és számítógépet együttese, melyet arra használunk a vizsgálat során, hogy digitálisan felvesszük a bőröd képeit, és különösen az anyajegyeket. Az eredményeket kiértékeljük, éveken át tároljuk.

 

Anyajegy és bőrdaganat szűrés

Életünk során bőrünk számtalan károsító tényezőnek van kitéve, melyek közül azonban – veszélyessége miatt – kiemelkedik a napfény, vagyis az UV sugárzás. Közismert, hogy a gyermekkorunktól „elszenvedett” napfény hatása bőrünkben összeadódik, vagyis nem „felejtődik el”, s a későbbiekben számtalan bőrprobléma, esztétikailag zavaró elváltozás (pigment foltok, korai ráncosodás stb.) mellett bőrdaganatok kiváltásában is szerepet játszik. Ezek közül a legveszélyesebb az ún. melanoma, melynek kivédése, megelőzése soha nem volt aktuálisabb, mint manapság.

 

Melanoma malignum

Egy a bőr pigment termelő sejtjeiből (melanocyták), leggyakrabban már meglévő festékes anyajegyből kiinduló, gyorsan áttétet képező rosszindulatú bőrdaganat. A név a görög fekete szóból származik. Veszélyessége abban áll, hogy a tumor sejtek nagyon hamar áttéteket, ún. metasztázist képeznek. És bár az utóbbi években a gyógyszeres kezelés rendkívül sokat fejlődött, ma is a legrettegettebb bőrdaganatnak számít.

 

Festékes anyajegyek

A számtalan anyajegy típus közül a festéksejtes típusúakból alakulhat ki ez a típusú bőrdaganat. Ezek között is felállíthat a szakember azonban egy veszélyességi rangsort, vagyis önmagában az, hogy egy anyajegy festéksejtes (többnyire sötét színű, barna vagy fekete), még nem dönti el egyértelműen a kérdést: megelőzési célzattal el kell-e távolítani, vagy sem.

 

Tünetek és panaszok

A melanóma általában növekvő színes bőrfoltként jelenik meg. Az elváltozás lehet a bőrfelszínnel egy síkban lapos, vagy abból kiemelkedő durva tapintatú. A színe is változó, lehet barna, fekete, kékes, a kék különböző árnyalatai, fehér stb. Az esetek egy részében ártatlannak vélt festékes anyajegyből indulnak ki, ekkor az eredetileg évek óta meglevő anyajegy növekedésnek indul, szélei szabálytalanná válnak. Az anyajegy szélei már nem élesek, mint a normális festékes anyajegy esetén, hanem elmosódottak. Vérzés esetén a rosszindulatú elfajulás alapos gyanúja áll fenn. Minden esetben tehát, amikor egy anyajegy megváltozik, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.  Van olyan melanóma amely nem színes, és változó bőrfoltként jelenik meg. Emiatt bármilyen változó bőrfoltot jelenteni kellene az orvosnak. A melanóma többségének nincsenek tünetei mikor megtalálják.

De lehet tünet a viszketés vagy vérzés.  Rosszindulatú elfajulás gyanúja esetén szövettani vizsgálat szükséges. A vizsgálat során mintát vesznek a gyanús elváltozásból (biopszia), majd abban az esetben, ha az eredmény rosszindulatúságot állapít meg, sebészi kezelés szükséges. A műtét során az elváltozás kimetszésre kerül. A sebészi kezelés kiegészítéseként a tumor újabb kialakulásának meggátlására kemoterápia, illetve gyógyszeres kezelés (interferon) jön szóba. A korai diagnózisnak köszönhetően az utóbbi. A melanoma halálos bőrrák, ha nem ismerik fel és kezelik minél hamarabb.

 

Kinél valószínűbb a bőrrák kialakulása?
 • Akinek a bőre gyakori UV sugárzásnak van kitéve, illetve többször leégett ( napozás, szolárium )
 • Akinek a családjában már előfordult bőrrák
 • Akinek világos a bőre, haj- és szemszíne
 • Akin 30-40 anyajegynél több van, vagy ezek közt szabálytalan alakú, méretű fordul elő
Melyek az anyajegyek gyanút keltő változásai?
 • Ha növekedésnek indul
 • Ha a színe megváltozik
 • Ha az alakja megváltozik, aszimmetrikussá válik
 • Ha a szélei egyenetlenné válnak
 • Ha viszketni kezd, vagy fájdalmassá válik
 • Ha megsérül, vérzik.
 • Használjunk fényvédő termékeket!

Használjanak fényvédő krémet.” – mondta Kurt Vonnegut avatási beszédében 1997­ ben. Az én tanácsom ugyanez. Használjanak fényvédő krémet, jó minőségűt, megbízha­tót, hogy nyaralásuk, pihenésük gondtalan legyen.

 

Derma-Art Magánbőrgyógyászat és Szépségklinika – teljes körű bőrgyógyászati és szépészeti ellátás egy helyen, igényes környezetben, várakozás nélkül! Klinikánk minden hétköznap 9:00-19:00-ig van nyitva. Telefonon és e-mailben is bejelentkezhet.

  

Központi elérhetőségünk:

Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika

4400 Nyíregyháza, Sóstói út 18/b.

Bejelentkezés:  telefon: +36 42 787955

Bejelentkezés:  mobil: +36 30 5540848

e-mail: office@dermaart.hu

 

 

 • Letölthető dokumentumok

 

Figyelmébe ajánljuk

Drakula terápia a Derma-Art Klinikán!
Drakula terápia a Derma-Art Klinikán!
A Drakula terápia forradalmian új módszer a bőr megfiatalítására, tartós fiatalon tartására. A kezeléssel a bőr öregedése jelentősen lassítható, a ráncok száma, mélysége, a bőr megereszkedése csökken. Kérje ajánlatunkat!
Részletek
Guna-Biolifting
Guna-Biolifting
Hogy természetesen szebb legyen! A természetes hatású, dinamizált hatóanyagú Guna-Biolifting finom változásokat előidéző esztétikai bőrgyógyászati megoldás. Nem okoz riasztó, mesterkélt változásokat, sokkal természetesebb, fokozatos javulást hoz!
Részletek
Belső szemzug feltöltése.
Belső szemzug feltöltése.
Mély árkok, sötét karikák a szem alatt? Műtét nélküli megoldással eltüntethetők! A belső szemzug feltöltése a ráncfeltöltéshez hasonló eljárással történik, de kissé eltérő beadási technikát alkalmazunk, és speciális töltőanyagot.
Részletek

Egészségpénztárak

Egészségpénztárak
Cégünk egészségpénztári szolgáltató.
Partnereink

Dermaart BlogRSS