..

Contact allergia vizsgálat

Contact allergia vizsgálat alcíme
Contact allergia vizsgálat
Contact allergia vizsgálat

A kontakt dermatitisz a leggyakoribb foglalkozási bőrbetegség, a regisztrált foglalkozási bőrbetegségek mintegy 80-90%-a. A Contact allergia vizsgálat a kontakt-allergia kimutatására alkalmas bőrteszt. A teszt annak megállapítása irányul, hogy mely kémiai anyaggal való közvetlen érintkezés miatt alakult-e ki az adott bőrgyulladás

 

Test szerte megjelenő vörös, viszkető kiütések, tenyéri ekcéma hátterében gyakran valamely külső anyaggal szembeni érzékenység áll. A tüneti kezelés hosszú távon nem hoz kielégítő megoldást, szükséges kideríteni a kiváltó okokat, ezek kizárása vezethet végleges gyógyuláshoz.  Az allergia vizsgálat célja megállapítani, hogy melyik anyag váltja ki a betegnél az allergiás tüneteket. Bőrgyógyászati rendelésünkön ún. epicutan próba elvégzésére van lehetőség. A vizsgálat során nemzetközi standard  lista szerint gyárilag előállított, allergénekkel átitatott korongokat ragasztunk a beteg hátára.  A páciens felvilágosítása szóban történik, az anyag irritáló, vagy toxikus hatását jelző allergénről részletes, írásos tájékoztatót is adunk.

 

A vizsgálat menete:

A tünetmentes páciens hátbőrére a gyanúba vett, illetve a sorozatban szereplő allergéneket (40 db) felhelyezzük tapasz formájában. Ezt követően adható ki az összefoglaló szakvélemény. A leolvasás 20-40-60 perc múlva történik, majd a tapaszokat visszahelyezve 48 óra, 72 óra és 96 óra múlva is megvizsgáljuk az allergének által esetlegesen kiváltott bőrgyulladást. Igen ritkán szükségessé válik a vizsgálatot a 7. napon is megismételni. Az értékelést a biológiai reakció (akut gyulladás) mértékéből egy megadott skála segítségével számoljuk ki. (+,++,+++)


Valamely allergénre adott pozitív (allergiás) reakció esetén a páciens pontos tájékoztatást kap arról, hogy az allergizáló anyag hol és miben fordul elő, valamint hogyan  kerülhető el. A vizsgálat során előfordulhatnak ál-pozitív és ál-negatív eredmények is, ennek kiküszöbölése érdekében a fenti vizsgálat csak a páciens tünetmentes állapotában végezhető el, amikor, Anti hisztamint és szteroidot nem szed. 

Férfiaknál szükség lehet a hát egy területének leborotválására, mivel szőrös területre a tapasz nem helyezhető fel. A leggyakoribb allergéneket tartalmazó standard mintasor mellett lehetőség van fogászati és foglalkozási allergének vizsgálatára is.

 

Ha kontakt allergiában szenvedsz!

Ha kontakt-allergiában szenvedsz vagy a betegség tüneteit tapasztalod, javasoljuk, kérjen időpontot. Klinikánkon várakozási idő nélkül, kényelmes körülmények között vizsgáltathatja ki magát.


Mik a leggyakoribb kiváltó anyagok?

Gyakran nehéz felismerni, hogy melyik allergén okozza a bajt, és ehhez sok apró részletre kiterjedő megbeszélésre van szükség az orvos és a beteg között. Az allergének leggyakrabban közönséges anyagok:

  • a farmergombokban, ékszerekben, bizsukban, fém óraszíjakban illetve bőr óraszíjak és övek csatjában lévő nikkel és króm,
  • műszálas anyagok, mint például a nylon,
  • olyan gyógyszerek, mint az antibiotikumok vagy a helyi érzéstelenítők,
  • ragasztók, vegyi anyagok, cement stb.,
  • kozmetikai szerek, például arc-, kéz- és testápoló krémek, samponok, hajfestékek, körömlakk, púder, rúzs, fogkrém, stb.

Derma-Art Magánbőrgyógyászat és Szépségklinika – teljes körű bőrgyógyászati és szépészeti ellátás egy helyen, igényes környezetben, várakozás nélkül! Klinikánk minden hétköznap 9:00-19:00-ig van nyitva. Telefonon és e-mailben is bejelentkezhet.

 

Központi elérhetőségünk:

Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika

4400 Nyíregyháza, Dózsa György u. 60. fsz.

telefon: +36 42 506 091,  mobil: +36 30 554 0848

e-mail: office@dermaart.hu

 

Az épület az Ószőlő utca irányából is megközelíthető, ahol ingyenes, zárt parkoló várja a vendégeket.

Figyelmébe ajánljuk

Benőtt köröm bőrsebészeti ellátása
Benőtt köröm bőrsebészeti ellátása
Klinikánkon a benőtt köröm bőrsebészeti eltávolításának alapelve a panaszok mihamarabbi megoldása mellett a lehető legszebb gyógyulási eredmény elérése. Ennek érdekében a biztonsággal meghatározható legkisebb kimetszést alkalmazzuk.
Részletek
22 karátos arany - kaviár kezelés
22 karátos arany - kaviár kezelés
A 22 karátos arany-kaviár kezelés hidratálja, regenerálja és táplálja a bőrt, a kaviár magas vitamintartalommal bír így a kezelés hatékonysága már az első kezelés után szemmel látható. Kezelés során növeljük vendégeink életenergiáját.
Részletek
Számítógépes anyajegyszűrés
Számítógépes anyajegyszűrés
Klinikánkon vállaljuk az anyajegy és bőrrák szűrést, digitális dermatoszkópiás rendszerrel. Akinek bármelyik anyajegye megváltozik, vagy bőrén új pigmentált növedék jelenik meg, akkor gondolni kell melanomára és ki kell zárni ennek a lehetőségét.
Részletek

Egészségpénztárak

Egészségpénztárak
Cégünk egészségpénztári szolgáltató.
Partnereink

Dermaart BlogRSS