..

Contact allergia vizsgálat

Contact allergia vizsgálat alcíme
Contact allergia vizsgálat
Contact allergia vizsgálat

A kontakt dermatitisz a leggyakoribb foglalkozási bőrbetegség, a regisztrált foglalkozási bőrbetegségek mintegy 80-90%-a. A Contact allergia vizsgálat a kontakt-allergia kimutatására alkalmas bőrteszt. A teszt annak megállapítása irányul, hogy mely kémiai anyaggal való közvetlen érintkezés miatt alakult-e ki az adott bőrgyulladás

 

Test szerte megjelenő vörös, viszkető kiütések, tenyéri ekcéma hátterében gyakran valamely külső anyaggal szembeni érzékenység áll. A tüneti kezelés hosszú távon nem hoz kielégítő megoldást, szükséges kideríteni a kiváltó okokat, ezek kizárása vezethet végleges gyógyuláshoz.  Az allergia vizsgálat célja megállapítani, hogy melyik anyag váltja ki a betegnél az allergiás tüneteket. Bőrgyógyászati rendelésünkön ún. epicutan próba elvégzésére van lehetőség. A vizsgálat során nemzetközi standard  lista szerint gyárilag előállított, allergénekkel átitatott korongokat ragasztunk a beteg hátára.  A páciens felvilágosítása szóban történik, az anyag irritáló, vagy toxikus hatását jelző allergénről részletes, írásos tájékoztatót is adunk.

 

A vizsgálat menete:

A tünetmentes páciens hátbőrére a gyanúba vett, illetve a sorozatban szereplő allergéneket (40 db) felhelyezzük tapasz formájában. Ezt követően adható ki az összefoglaló szakvélemény. A leolvasás 20-40-60 perc múlva történik, majd a tapaszokat visszahelyezve 48 óra, 72 óra és 96 óra múlva is megvizsgáljuk az allergének által esetlegesen kiváltott bőrgyulladást. Igen ritkán szükségessé válik a vizsgálatot a 7. napon is megismételni. Az értékelést a biológiai reakció (akut gyulladás) mértékéből egy megadott skála segítségével számoljuk ki. (+,++,+++)


Valamely allergénre adott pozitív (allergiás) reakció esetén a páciens pontos tájékoztatást kap arról, hogy az allergizáló anyag hol és miben fordul elő, valamint hogyan  kerülhető el. A vizsgálat során előfordulhatnak ál-pozitív és ál-negatív eredmények is, ennek kiküszöbölése érdekében a fenti vizsgálat csak a páciens tünetmentes állapotában végezhető el, amikor, Anti hisztamint és szteroidot nem szed. 

Férfiaknál szükség lehet a hát egy területének leborotválására, mivel szőrös területre a tapasz nem helyezhető fel. A leggyakoribb allergéneket tartalmazó standard mintasor mellett lehetőség van fogászati és foglalkozási allergének vizsgálatára is.

 

Ha kontakt allergiában szenvedsz!

Ha kontakt-allergiában szenvedsz vagy a betegség tüneteit tapasztalod, javasoljuk, kérjen időpontot. Klinikánkon várakozási idő nélkül, kényelmes körülmények között vizsgáltathatja ki magát.


Mik a leggyakoribb kiváltó anyagok?

Gyakran nehéz felismerni, hogy melyik allergén okozza a bajt, és ehhez sok apró részletre kiterjedő megbeszélésre van szükség az orvos és a beteg között. Az allergének leggyakrabban közönséges anyagok:

  • a farmergombokban, ékszerekben, bizsukban, fém óraszíjakban illetve bőr óraszíjak és övek csatjában lévő nikkel és króm,
  • műszálas anyagok, mint például a nylon,
  • olyan gyógyszerek, mint az antibiotikumok vagy a helyi érzéstelenítők,
  • ragasztók, vegyi anyagok, cement stb.,
  • kozmetikai szerek, például arc-, kéz- és testápoló krémek, samponok, hajfestékek, körömlakk, púder, rúzs, fogkrém, stb.

Derma-Art Magánbőrgyógyászat és Szépségklinika – teljes körű bőrgyógyászati és szépészeti ellátás egy helyen, igényes környezetben, várakozás nélkül! Klinikánk minden hétköznap 9:00-19:00-ig van nyitva. Telefonon és e-mailben is bejelentkezhet.

 

Központi elérhetőségünk:

Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika

4400 Nyíregyháza, Sóstói út 18/b.

Bejelentkezés:  telefon: +36 42 787955

Bejelentkezés:  mobil: +36 30 5540848

e-mail: office@dermaart.hu

 

 

Figyelmébe ajánljuk

G-Pont feltöltés a Derma-Art Klinikán
G-Pont feltöltés a Derma-Art Klinikán
Az eljárás megnövelheti a szexuális élményt, kellemesebbé teheti az intim pillanatokat. Egy kísérleti tanulmány megállapította, hogy az alanyok 87 százaléka számolt be fokozott szexuális kielégülésről a G-pont feltöltés után
Részletek
Megoldások pattanásos bőrre.
Megoldások pattanásos bőrre.
Az akné a bőr gyulladásos betegsége, amelyet a bőr pórusainak eltömődése következtében kialakuló felületes bőrelváltozások jellemeznek. Az akné a bőr faggyúmirigyeinek rendellenessége, ami a pórusok eltömődését és a pattanások megjelenését okozza.
Részletek
Thread lifting a Dermaart Klinikán
Thread lifting a Dermaart Klinikán
A THREAD LIFTING, azaz vékonyszálas kontúrozási technika a legújabb generációs műtét nélküli módszer a megereszkedett bőr hatékony megemelésére és feszesítésére. A szemöldök, az orcák, a toka és a nyak laza bőrének megemelésére szolgál.
Részletek

Egészségpénztárak

Egészségpénztárak Cégünk egészségpénztári kártyát elfogad. Az elszámolhatóságról kérdezze szolgáltatóját!
Partnereink

Dermaart BlogRSS