..

Acne kezelés, megoldások pattanásos bőrre

Fiatalok problémás bőrének kezelése
Acne kezelés, megoldások pattanásos bőrre

Az akné (acne) a bőr gyulladásos betegsége, amelyet a bőr pórusainak eltömődése következtében kialakuló felületes bőrelváltozások jellemeznek. Az akné a bőr faggyúmirigyeinek rendellenessége, ami a pórusok eltömődését és a pattanásoknak vagy mitesszereknek nevezett bőrelváltozások megjelenését eredményezi. Az akné általában az arcon, a nyakon, a mellkason és a vállakon jelentkezik. Bár az akné nem jelent komoly fenyegetést az egészségre, súlyos formája torzulások, maradandó hegek kialakulásához vezethet, amelyek igen zavaróak az elváltozásban szenvedők számára.

 

Az Akné kialakulásának okai

Az akné kialakulásának pontos oka nem ismert, de az orvosok úgy gondolják, hogy kialakulása számos egymással kapcsolatban levő tényező eredménye. Egyik fontos tényező az emelkedő hormon szint. Az androgéneknek nevezett hormonok (férfi nemi hormonok) szintje a pubertás alatt mind a fiúkban, mind pedig a lányokban megemelkedik, és ez a faggyúmirigyeket megnagyobbodásra és több faggyú termelésére serkenti. Egy másik faktor az örökletesség vagy genetika. A kutatók úgy gondolják, hogy az akné kialakulásának hajlama a szülőktől örökölhető. Kutatások kimutatták, hogy az elváltozás például sok aknéban szenvedő iskoláskorú fiú családjában is megtalálható. Az elváltozás általában pubertáskorban kezdődik, és sok évig fennállhat, serdülőkorú fiúknál a leggyakoribb, de mindkét nemben, minden életkorban előfordulhat.

 

Az akné kialakulásának legvalószínűbb okai a bőr faggyúmirigyeit serkentő hormonális változások. Egyéb hormonális változások, mint amilyenek a menstruációs ciklus, a terhesség, a fogamzásgátló tabletták használata vagy stressz kialakíthat, vagy súlyosbíthatja az aknét. Akné akkor keletkezik, amikor a bőr szőrtüszőiben a faggyúmirigyek eltömődnek, mert a kiválasztás gyorsabb annál, mint ahogyan a faggyú és a hámsejtek el tudják hagyni a tüszőt. A dugó a tüsző kidudorodását okozza (fehér komedó) és a dugó teteje megfeketedhet (fekete komedó). Amennyiben a dugó a tüsző falát megrepeszti, a faggyú, az elhalt hámsejtek és a normál esetben a bőr felületén található baktériumok bejutnak a bőrbe és pusztulának (mitesszerként vagy pattanásként is ismert) nevezett kis, gyulladásos területeket hoznak létre.

Amennyiben ezek a gyulladásos területek a bőr mélyebb rétegeiben helyezkednek el, megnagyobbodva cisztákat alkothatnak. Faggyú ciszta alakul ki akkor, amikor a faggyúmirigy folytatja a faggyútermelést. A tüsző falának megrepedése helyett a tüsző folyamatosan növekszik és a bőr felszíne alatt puha, rugalmas csomót (cisztát) alkot. A ciszta általában nem fájdalmas és nem színeződik el, kivéve, ha felülfertőződik. Az akné rendszerint az arcon és a vállakon jelenik meg, de átterjedhet a törzsre, a karokra és a lábakra is. Az aknét nem a piszok, a maszturbáció vagy más tevékenységek okozzák, de az arcra kerülő piszok és olaj súlyosbíthatja az elváltozást. Más tényezők, melyek növelik az akné kialakulásának kockázatát: hormonális változások, szélsőséges időjárási viszonyok, stressz, zsíros bőr; endokrin zavarok, bizonyos daganatok és bizonyos gyógyszerek használata (pl. kortizon, tesztoszteron, ösztrogén, stb.). Az akné nem fertőző. Az akné hajlam a 30-as éveken keresztül a korai 40-es évekig is fennállhat.

 

Hogyan alakul ki az akné?

Az orvosok az aknét a szőrtüsző-faggyúmirigy egységek betegségeként írják le. A szőrtüsző-faggyúmirigy egységek egy faggyúmirigyből és egy szőrszálból állnak a hozzá kapcsolódó csatornával együtt, amit tüszőnek neveznek.

Ezek az egységek legnagyobb számban az arcon, a hát felső részén és a mellkason - az akné megjelenésére leginkább hajlamos testtájakon - találhatók és itt is a legnagyobbak. A faggyúmirigyek egy zsíros anyagot termelnek, amit sebumnak hívnak, és ami normál esetben a tüszőnyíláson keresztül a bőr felszínére ürül. Úgy tartják, hogy az akné a tüsző belső falában bekövetkezett változás eredménye, ami akadályozza a faggyú áthaladását. Ismeretlen okok miatt a tüsző belső falának sejtjei túl gyorsan válnak le és összetapadnak. Az összetapadt sejtek eltömik a tüsző nyílását, így a faggyú nem juthat ki a bőr felszínére. A zsiradék és a sejtek keveréke arra kényszeríti a rendes körülmények között a bőr felszínén élő Propionibacterium acnes-nak (P. acnes) nevezett baktériumokat, hogy az eltömődött tüszőben szaporodjanak. Ezek a baktériumok olyan kémiai anyagokat és enzimeket termelnek, amelyek gyulladást okozhatnak. (A gyulladás a szövetek betegségekre vagy sérülésekre adott jellegzetes válasza, amit 4 tünet jellemez: duzzanat, vörösség, melegség és fájdalom.)

Egy idő után az eltömődött tüsző szétreped és mindent a környező bőrbe ürít - faggyút, összetapadt hámsejteket és baktériumokat is. Az elváltozások vagy pattanások kialakulása a bőr irritáltságának következménye. Az alapvető akné elváltozást komedónak nevezzük, ami egyszerűen egy megnagyobbodott szőrtüsző, amit zsír és baktériumok tömnek el. Ezeket az elváltozásokat gyakran mikrokomedókként emlegetik, mert szabad szemmel nem láthatók. Ha az eltömődött tüsző vagy komedó a bőr felszíne alatt marad, zárt vagy fehér komedónak nevezzük. A fehér komedók általában fehéres kiemelkedésként jelentkeznek a bőr felületén. Azt a komedót, amelyik eléri a bőr felszínét és kinyílik, fekete komedónak nevezzük, mert feketének látszik a bőr felszínén. Ez a fekete elszíneződés nem a piszoknak köszönhető. Mindkét elváltozás hosszú ideig fennállhat a bőrben.

 

Kockázatok, hiedelmek.

Számos tényező járulhat hozzá az akné kialakulásához vagy súlyosbíthatja azt. A lányok és felnőtt nők változó hormonszintje az akné fellángolását okozhatja a menstruációs ciklus kezdete előtti 2-7 napban. A terhességhez kapcsolódó hormonális változások vagy a fogamzásgátló tabletták szedésének elkezdése, illetve abbahagyása szintén okozhat aknét. A stressz, különösen a súlyos vagy az elhúzódó érzelmi feszültség súlyosbíthatja az elváltozást. Emellett bizonyos gyógyszerek, ideértve az androgéneket, a lítiumot és a barbiturátokat, ismerten aknét okoznak.

A zsíros kozmetikumok megváltoztathatják a tüszők sejtjeit és összetapaszthatják azokat. A bőr dörzsöléséből, vagy az azon való támaszkodásból eredő súrlódás, illetve a biciklis védősisakok, hátizsákok, szűk ingnyakak nyomása hozzájárulhat az akné kialakulásához vagy súlyosbíthatja azt. A környezetből származó irritáló anyagok (mint amilyenek a környezetszennyezés vagy a magas páratartalom), a problémás területek nyomkodása, piszkálása és a bőr durva dörzsölése rontja az aknét.

Sok tévhit kering az akné okáról. Gyakran okolják a csokoládét és a zsíros ételeket, de a kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb emberben az ételek igen elenyésző hatással vannak az akné kifejlődésére és lefolyására. Egy másik általános tévhit, hogy a piszkos bőr okozza az aknét, pedig a fekete komedókat és más akné elváltozásokat nem a szennyeződések idézik elő.

 

Az acne kezelés gyakorlatát az alábbiakban foglalhatjuk össze:
  • Az acne cemodonica kezelésére csak helyi készítményeket használunk. Elsősorban a hámlasztó hatású externák ajánlottak, mint pl. a lokális retinoidok. Ezek hiányában benzoylperoxyd, azelainsav, eseteleg salicylsav tartalmú oldatot, gélt alkalmazunk. Antibiotikus készítményektől eredmény nem várható. A nyílt komedók előzetes fellazítás (pl. gőzölés) után kinyomhatók, a zárt komedók óvatos felszúrást igényelnek.
  • Az acne papulopustulosa kezelésének megválasztásánál abból indulunk ki, hogy a papulopustulák is komedókból keletkeznek. Ezért a fent említett hámlasztó kezelés ebben a formában is indokolt. Mivel a gyulladás kialakulásában a baktériumoknak is szerepük van, indokolt benzoylperoxyd, azelainsav és az antibiotikum (erythromycin, clindamycin) tartalmú, esetleg kombinált összetételű készítmények lokális alkalmazása. Az isotretinoin tabletta hivatalosan a súlyosabb kórformák gyógyszere, a papulopustulosus acnenál ritkábban alkalmazzák. Ennek ellenére a szakirodalomban világosan felismerhető az a tendencia, hogy a retinoidok lesznek a lokális kezelés elsőnek választandó szerei és az isotretinoin tablettát is egyre gyakrabban adják az acne papulopustulosa súlyosabb eseteiben.
  • Az acne conglobata helyi kezelése szintén a fentebb említett készítményekkel történik, de a helyi kezelés háttérbe szorul a belső kezeléshez képest. Isotretinoin tablettás (0,2 _ 1 mg/kg) kezelést indítunk, hacsak ennek nincs ellenjavallata. A készítményt hónapokon át adjuk, lehetőség szerint fogamzásgátlóval kiegészítve, a szérum-koleszterin és a trigliceridek ellenőrzése mellett. Ugyancsak ezzel kezeljük a tályogokat, gennyező járatokat stb.. Ha az Isotretinoin kezelésnek ellenjavallata van, akkor antibiotikumokat adunk.

 

Tájékoztatás

Bejelentkezés alapján fogadjuk pácienseinket hétköznap 9 és 18 óra között. Kérjen időpontot vagy további információt!  Kezelési áraink személyre szabottan változhatnak. Tájékoztatjuk, hogy a vizsgálatok és kezelések díját, azok megtörténte után, a helyszínen ki kell egyenlíteni, készpénzben, vagy bank-, ill. egészségpénztári kártya használatával. Hitelnyújtással klinikánk nem kíván foglalkozni. Ingyenes vizsgálatra és orvosi ellátásra a területileg illetékes állami rendelésen van lehetőség, érvényes TAJ-kártya birtokában.

Központi elérhetőségünk:

Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika

4400 Nyíregyháza, Sóstói út 18/b.

Bejelentkezés:  telefon: +36 42 787955

Bejelentkezés:  mobil: +36 30 5540848

e-mail: office@dermaart.hu

Figyelmébe ajánljuk

Ételintolerancia vizsgálat
Ételintolerancia vizsgálat
Rendszeresen visszatérő, sokféle kellemetlen panasz? Álmatlanság? Bőrproblémák: pattanások, viszkető vörös foltok, kiütések, depresszió, emésztési zavarok? Lehet hogy ételintoleranciája van? Jöjjön el ételintolerancia vizsgálatra!
Részletek
Arcszobrászat szike nélkül
Arcszobrászat szike nélkül
A korral a bőrt feszesen tartó, azt kitöltő kollagén hálózat folyamatosan csökken. Az arcon a korral megjelenő mély, karakteres ráncok jól kezelhetők, alápárnázhatók injekciós feltöltő anyagok alkalmazásával. Éveket fiatalíthat megjelenésén!
Részletek
Thread lifting a Dermaart Klinikán
Thread lifting a Dermaart Klinikán
A THREAD LIFTING, azaz vékonyszálas kontúrozási technika a legújabb generációs műtét nélküli módszer a megereszkedett bőr hatékony megemelésére és feszesítésére. A szemöldök, az orcák, a toka és a nyak laza bőrének megemelésére szolgál.
Részletek

Egészségpénztárak

Egészségpénztárak Cégünk egészségpénztári kártyát elfogad. Az elszámolhatóságról kérdezze szolgáltatóját!
Partnereink

Dermaart BlogRSS