..

Pezoderm - az időskori bőrgyulladásról

Pezoderm - az időskori bőrgyulladásról Dr. Beleznay Gyöngyike: Negyvenéves kor körül már rohamosan csökken a sejtek közötti anyagok, a ceramidok mennyisége. A bőr rugalmasságáért és hidratálásáért felelős hatóanyagok, a kollagén és az elasztin képződése is nagymértékben csökken. Ötvenéves kortól a bőr vékonyodni kezd.

A kollagén is könnyebben bomlik. Az idősödő bőr sejtjei és mirigyei már nem működnek olyan aktívan, ezért egy lassú, fokozatos bőrsorvadás alakul ki. A hormonszint csökkenése miatt a bőr sokat veszít rugalmasságából és vastagságából, az erek szűkülése miatt pedig a vérkeringése is gyengül. Az idősödő bőr szerkezete átalakul, megváltozik. Ezeket figyelembe kell venni a bőrápolásnál.

 

Mit mond a bőrgyógyász?

Az életkor előrehaladtával a sejtosztódás, és a bőrfelszín alatti rugalmas valamint rugalmatlan rostok (a kollagén, és az elasztin) termelődésének üteme is lelassul. A bőr elvékonyodik, rugalmatlan lesz. A sejtek víztartalmának csökkenése, a faggyúmirigyek nem megfelelő, csökkent működése miatt a bőr szárazzá válik, felszíne néha finoman hámlik. A bőr irharétege és a bőralja zsírszövete is vékonyodni kezd, a rostok mennyisége, a zsírszövet védőfunkciója rohamosan csökken. A bőr szarurétege megvastagodik, az alatta található hámréteg pedig elvékonyodik. Az idősödő bőr fiatalkori állapotához képest jóval vékonyabb, és jóval törékenyebb. Az elvékonyodott száraz bőr kis sérülései szinte nem is láthatóak, viszont másodlagos bőrgyulladás okai lehetnek. Ilyen szövődménye a bőrszárazságnak az időskori ekcéma is. Minél idősebb a bőr, annál nehezebben újulnak meg a bőr felhámsejtjei. Az idős bőrnek tehát minden nap intenzív védelemre és ápolásra van szüksége.

 

 
Az időskori bőr jellemzői:

Időskorra a szervezetünk is nagy válltozásokon megy át. A kor előrehaladtával az élettani funkciók csökkennek, megválltoznak. Időskorban az alkalmazkodás (adaptáció) a szervezet megfelelő reakciókészsége a külső és belső behatásokra, több irányban változik, leginkább csökken, és el is húzódik. Az évek múlásával a bőr egyes rétegeiben egyre növekvő mértékben jelentkeznek az öregedés tünetei. Időskorra jellemző a bőrhám elvékonyodása, a bőr irharétege és a bőralja zsírszövete is vékonyodni kezd, a rostok mennyisége, a zsírszövet védőfunkciója rohamosan csökken. A bőrt kívülről hidrolipid film védi, mely jelentős szerepet játszik a bőr külső hatásokkal szembeni védelmében, a transzepidermális vízvesztés meggátolásában, a bőrben tárolódó víz túlzott mértékű elpárolgásának megakadályozásában, a bőr megfelelő hidratáltságának megtartásában. Ez a hidrolipid filmbarrier csökken idős korra. A sejtek víztartalmának csökkenése, és a faggyúmirigyek nem megfelelő, csökkent működése miatt a bőr szárazzá válik, felszíne néha finoman hámlik. A bőr védelmi funkciója gyengül, a bőr kiszárad, kialakul a száraz bőrön a bőrviszketés (pruritus senilis)

A bőrviszketés folyamatos irritációs faktor, mindemellett a száraz idős bőr esetében a bőrsejtek megújulási folyamata lelassult, a szarulemezkék nehezebben válnak le a bőrfelszínről, mert az alattuk található bőrrétegek keratinsejtjei csak lassabb ütemben vándorolnak felfelé. A szaruréteg ezért megvastagodik, az alatta található hám pedig elvékonyodik. A bőrt kívülről érő stresszhatások megbonthatják az epidermisz integritását, eltéréseket hozhatnak létre szerkezetében és funkcióiban, a behatások következtében keletkező zavarok pedig csak lassan és nehezen háríthatóak el.

Az idősödő száraz bőr érzékenyen reagál a környezeti hatásokra, és barrierjének felborult egyensúlya nem könnyen állítható helyre. A folyamatos irritáció, és viszketés az elvékonyodott száraz bőr kis sérülései másodlagos bőrgyulladás okai lehetnek, folyamatosan fenntartják az idős bőr másodlagos gyulladásos állapotot (dermatitis senilis). A folyamatosan fennálló szövődménye a bőrszárazságnak, a bőrviszketésnek tehát az időskori ekcéma kialakulása.

A PEZODERM® VÉDŐKRÉM általános mindennapi használatra javasolt krém. Vékony rétegben egyenletesen vigye fel az érintett bőrfelületre napi 3-5 alkalommal. Figyeljünk arra, hogy szembe és nyálkahártyára ne kerüljön. Külsőleg alkalmazandó! VÁSÁROLJA MEG MOST: EVENTUSPHARMA WEB ÁRUHÁZBAN!

 

Letölthető anyagok
Pezoderm - Megszülettünk!
Pezoderm - Babapopsi ápolása
Pezoderm - Időskor
Pezoderm Fürdető krém 250g
Pezoderm Védőkrém 125g
Pezoderm Védőkrém 250g
Dr Beleznay Gyöngyike

Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika

Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Sóstói út 18/b
Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu


© Derma-Art Kft - Minden jog fenntartva. Derma-Art Registered Trade Mark™ A weboldalon található anyagok, szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk csak Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász engedélyével lehetséges. Amennyiben szeretné felhasználni a dermaart.hu weboldalon lévő anyagokat, úgy keresse Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyászt. Köszönjük.

 

Figyelmébe ajánljuk

Ételintolerancia vizsgálat
Ételintolerancia vizsgálat
Rendszeresen visszatérő, sokféle kellemetlen panasz? Álmatlanság? Bőrproblémák: pattanások, viszkető vörös foltok, kiütések, depresszió, emésztési zavarok? Lehet hogy ételintoleranciája van? Jöjjön el ételintolerancia vizsgálatra!
Részletek
Megoldások pattanásos bőrre.
Megoldások pattanásos bőrre.
Az akné a bőr gyulladásos betegsége, amelyet a bőr pórusainak eltömődése következtében kialakuló felületes bőrelváltozások jellemeznek. Az akné a bőr faggyúmirigyeinek rendellenessége, ami a pórusok eltömődését és a pattanások megjelenését okozza.
Részletek
Számítógépes anyajegyszűrés
Számítógépes anyajegyszűrés
Klinikánkon vállaljuk az anyajegy és bőrrák szűrést, digitális dermatoszkópiás rendszerrel. Akinek bármelyik anyajegye megváltozik, vagy bőrén új pigmentált növedék jelenik meg, akkor gondolni kell melanomára és ki kell zárni ennek a lehetőségét.
Részletek

Szolgáltatásaink

Bőrgyógyászat

Bőrgyógyászat

Megoldások minden korosztálynak
További részletek
Esztétikai bőrgyógyászat

Esztétikai bőrgyógyászat

A szépség és fiatalság jegyében
További részletek
Lézerkezelések

Lézerkezelések

Lézerkezelések
További részletek
WEBSHOP

WEBSHOP

Használja otthoni ápoláshoz is!
További részletek

Dermaart BlogRSS