..

Pezoderm - A babapopsi helyes ápolása!

Pezoderm - A babapopsi helyes ápolása! Mit mond a bőrgyógyász? Dr. Beleznay Gyöngyike: szerint a baba bőrápolásának kiemelt területe a popsi ápolása. A pelenka dermatitisznek nevezett irritációt elsősorban kellő higiéniával és megfelelően zsíros, víztaszító popsikrém használatával tudjuk kivédeni, illetve kezelni.

 

Az ilyen készítmény alkalmazásakor mindig vigyázni kell arra, hogy a krém ne kerüljön a nemi szervekre /szervekbe, mert ott súlyos problémákhoz vezethet: például hártyaképződést okozhat, vagy kitűnő táptalajul szolgálhat a baktériumoknak. Fokozottan figyeljünk a parabén tartalmú krémekre, próbáljuk meg elkerülni ezeket, amelyek károsak is lehetnek a babának! Használjunk Parabén mentes termékeket! Válassza a PEZODERM VÉDŐKRÉMET!

 

Tudta?

A babapopsin és környékén, azaz a pelenkával érintkező területeken jelentkező kipirosodó, sebesedő, olykor nedvező, viszkető, kiütésszerű bőrirritációt pelenka dermatitisznek, vagy pelenkakiütésnek nevezzük. Pelenkakiütés az egyik leggyakoribb csecsemőkori bőrbetegség. A vizelet és a széklet, izgató, irritáló hatása, a pelenka nedves bőrt érő dörzsölése, a bőr kipirosodásához, felmaródásához vezet. A gombák és baktériumok is elszaporodnak ezen a területen, amelyek csak súlyosbítják a folyamatot. Ez a gyakran előforduló bőrbetegség 0-3 éves korú gyermekeknél a legjellemzőbb. A pelenka dermatitisz általában a születést követő második és negyedik hónap között lép fel. Ilyen esetben tanácsos gyakrabban váltani pelenkát, és amikor csak tehetjük, hagyjuk a gyermeket pelenka nélkül. A tüneteket az első kiütések megjelenésekor el kell kezdeni kezelni megfelelő popsikrémmel, mert elhanyagolás esetén elfertőződhetnek és idővel csak drasztikus beavatkozással (gyógyszeres kezelés) lehet segíteni.

 

Bababőr tulajdonságai:

Ismernünk kell a különbségeket a csecsemők a kisgyermekek és a felnőttek bőre között, hogy válaszoljunk a kérdésre. A csecsemők és kisgyermekek bőre speciális felépítésű, így eltérő ápolást igényel, mert a szerkezeti szempontok kivételével több lényeges dologban is különbözik a felnőttek bőrétől. Az anyaméhben 8 körüli p H - értékű magzatvízben lubickolnak a babák, de születéskor, a kor előrehaladtával, ill. testtájék szerint is módosul ez az érték. Míg az anyaméhben lúgos pH-jú magzatvízről beszélünk, a babák bőre a születést követően a baktériumok megjelenésével szinte azonnal enyhén savassá válik. A bőr védelmét a hidrolipid réteg képezi, melynek egyik alkotóeleme a faggyú. Ez az anyag a kicsiknél még nem termelődik olyan mennyiségben, mint a felnőtteknél. Ebből adódóan a babák és a gyermekek bőrének pH-értéke a semlegeshez (7.0) közelít, míg a felnőtteké savas irányba tolódik, 5.5-ös érték körül mozog.

 

Bőrvédő hidrolipid köpeny:

Az egészséges bőrön folyamatosan képződik a hidrolipid köpeny, mely a bőr pH-értékét adja. Ez egy olyan savköpeny, mely a velünk élő baktériumok anyagcseretermékeiből, verejtékből, faggyúmirigyek váladékából áll, és fontos barrier-funkciót lát el. Mivel a gyermekek bőrének pH-értéke nem annyira savas, mint a felnőtteké, a különféle mikrobákkal szemben kevésbé ellenálló. Azokon a területeken, ahol intenzívebb a faggyútermelés, kedvezőbb a gombák számára az élettér, és itt jelenhetnek meg leggyakrabban a bőrtünetek. Tudnunk kell azonban, hogy a legtöbb bőrtünetet az immunrendszer egészének gyengesége okozza, melynek első „állomása” a bőr, mint elsődleges védőrendszer A nedves és meleg környezet, az éretlen verejtékmirigyek, valamint az elszaporodó baktériumok és gombák együttesen segítik elő a babapopsi gyulladásos folyamatát.

 

Bőrvédő magzatmáz:

A magzatmáz az élet első napjaiban ápolja az újszülött bőrét és védi a fertőzésektől. Megóvja a baba bőrét a születés utáni gyors kiszáradástól. Néhány nap után a bőrvédő magzatmáz hatása fokozatosan lekopik és ezt követően a baba bőre folyamatos , gondoskodó ápolásra szorul. Erre azért van szükség, mert ezzel támogathatjuk meg a bőr fejlődési folyamatát, ami innentől kezdve egy életen át hivatott védelmet nyújtani, és a szervezet legnagyobb érzékelési felületeként is jól funkcionálni. Ennek érdekében nem lehet elég korán elkezdeni a megfelelő, természetes hatóanyagokból készült, parabén és szulfát mentes, korszerű babaápoló termékekkel való mindennapi gondoskodást. Válassza a PEZODERM VÉDŐKRÉMET!

 

Mikor és miért jelenhet meg a pelenkakiütés?

A pelenkakiütés a legtöbb esetben akkor jelentkezik, amikor a popsi és a nemi szervek környékén lévő területen a vizelet és a széklet irritáló anyagai hatására a bőr vörössé, gyulladttá válik. A vizeletben lévő anyagok, de főleg az ammónia és a székletben lévő baktériumok, és a megtelepedő gombák pedig irritálhatják, érzékennyé teszik a bőrt. A pelenkakiütés először csak lividvöröses foltok formájában jelentkezik a baba popsiján vagy a nemi szervek körül. Később, ez a folyamat kiterjedhet és lehet általános, teljes területre kiterjedő bőrgyulladás, ahol a bőr tapintásra forrónak tűnhet, és lehetnek rajta foltok, pattanások és hólyagok, és ha nem kezelik a problémát, akkor súlyosan el is fertőződhet. Mindezek mellett a megtelepedő baktériumok és a sarjadzó gombák által okozott fertőzés súlyosbodhat.

 

Előfordulásának kiváltó okai: Többfélék lehetnek, nagyon gyakori viszont a:

★gyomorrontás miatt kialakulthasmenés esetén,
★a csecsemő étrendjében történő bekövetkezett változás, amikor az elválasztásra kerül sor, anyatejről tápszerre vagy szilárd táplálkozásra térnek rá, nagyon valószínű, hogy a gyermek széklete pelenkakiütést fog kiváltani,
★gyakori eset a fogzáskor kialakuló pelenkakiütés is,
★okok között szerepelhet a gyakran nedves bőr, ez az izzadás vagy a fürdetés utáni nem megfelelő törölközés következménye,
★gyakorta kialakulhat pelenkakiütés, különféle szappanoktól, habfürdőtől, törlőkendőtől, de akár magától a pelenkától is, melyekben a vegyi anyagok, tartósító szerek és az alkoholtartalom irritálja a baba bőrét,
★a pelenka megválasztása szintén nagyon fontos. Hiszen a pelenka vagy a műanyag nadrág nem engedi, hogy levegő jusson a baba bőréhez, így akadályozza a kiütés gyógyulását, és az irritáció egyre rosszabbodik.

 

Mit tegyünk pelenkakiütés esetén?

★ Az egyik legfontosabb feladat, hogy a gyermek pelenkáját minél sűrűbben cseréljük ki, ha pisis vagy kakis lett.
★ Alaposan meg kell tisztítani a pelenka alatti területet, melyet előröl hátrafelé kell, és nem szabad kihagyni az apró redőket sem. Ehhez a szappanos lemosás, illetve törlőkendő használata a legcélszerűbb.
★ Levegőztessük a babapopsit, kerüljük el mindenképpen a műanyag pelenkanadrágot, mert az nem engedi keringeni a levegőt a pelenka alatt. Ha már kialakulóban van a pelenkakiütés kezdjük el a kezelést, amikor a legapróbb vörösség, livid foltok vagy irritáció megjelenik.
★ Gyengéden tisztogassuk le az érintett területet, fordítsunk külön gondot a ráncokra és redőkre. Szárítsuk meg a baba bőrét. A levegőztetés segíti a pelenkázandó terület száradását és elősegíti a gyógyulást. Minden pelenkázásnál jól kenjük be a problémás felületet bőrvédő krémmel! Válassza a PEZODERM VÉDŐKRÉMET! Nem szabad hintőport használnunk, amíg tart a pirosság!
★ Forduljon bőrgyógyászhoz, vagy gyermekorvoshoz, ha nem múlnak a tünetek.

 

A PEZODERM® VÉDŐKRÉM általános mindennapi használatra javasolt krém. Vékony rétegben egyenletesen vigye fel az érintett bőrfelületre napi 3-5 alkalommal. Figyeljünk arra, hogy szembe és nyálkahártyára ne kerüljön. Külsőleg alkalmazandó! VÁSÁROLJA MEG MOST: EVENTUSPHARMA WEB ÁRUHÁZBAN!

 

Letölthető anyagok
Pezoderm - Megszülettünk!
Pezoderm - Babapopsi ápolása
Pezoderm - Időskor
Pezoderm Fürdető krém 250g
Pezoderm Védőkrém 125g
Pezoderm Védőkrém 250g
Dr Beleznay Gyöngyike

Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika

Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Sóstói út 18/b
Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu


© Derma-Art Kft - Minden jog fenntartva. Derma-Art Registered Trade Mark™ A weboldalon található anyagok, szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk csak Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász engedélyével lehetséges. Amennyiben szeretné felhasználni a dermaart.hu weboldalon lévő anyagokat, úgy keresse Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyászt. Köszönjük.

 

Figyelmébe ajánljuk

Orvosi fogyókúra program
Orvosi fogyókúra program
Az elhízás az utóbbi 25 évben világszerte az egészséget fenyegető „járvánnyá” vált. Több tényező együttes hatása vezethet túlsúlyhoz. Orvosok segítségével és testösszetétel analízissel személyre szabott diétát állítunk össze!
Részletek
Bőrgyógyászati lézerkezelések
Bőrgyógyászati lézerkezelések
A bőrgyógyászatban használt legkorszerűbb lézeres beavatkozások hatékony és biztonságos megoldást kínálnak számos kozmetikai, kozmetológiai problémára.A Derma-Art Klinikán, az egyik legkorszerűbb kombinált lézerkészülékét használjuk!
Részletek
Belső szemzug feltöltése.
Belső szemzug feltöltése.
Mély árkok, sötét karikák a szem alatt? Műtét nélküli megoldással eltüntethetők! A belső szemzug feltöltése a ráncfeltöltéshez hasonló eljárással történik, de kissé eltérő beadási technikát alkalmazunk, és speciális töltőanyagot.
Részletek

Szolgáltatásaink

Bőrgyógyászat

Bőrgyógyászat

Megoldások minden korosztálynak
További részletek
Esztétikai bőrgyógyászat

Esztétikai bőrgyógyászat

A szépség és fiatalság jegyében
További részletek
Lézerkezelések

Lézerkezelések

Lézerkezelések
További részletek
WEBSHOP

WEBSHOP

Használja otthoni ápoláshoz is!
További részletek

Dermaart BlogRSS