..

Hüvelygyulladás, intim bajok a kislányoknál

Hüvelygyulladás, intim bajok a kislányoknál Ne próbálja házilag kezelni! Vigye el a lánykát bőrgyógyászhoz, vagy nőgyógyászhoz mielőbb. A hüvelygyulladás leánygyermekeknél is a leggyakoribb betegségek közé tartozik. Tévedés azt hinni, hogy a hüvelygyulladás csak a felnőtt nőket érintheti, sajnos a kislányoknak is gondot okozhatnak a kórokozók

 

 

A szülők persze megijednek ilyenkor, ezért nem árt tudni, hogy mi a teendő ebben a helyzetben. A mindennapi orvosi gyakorlatban komoly gondot jelentenek a húgyúti és a hüvelyfertőzések. A különböző ok miatt létrejövő hüvelyi folyás sok páciens mindennapi életét keseríti meg. A kezelés dilemmája az, hogy az antibiotikumokkal a kórokozó többé-kevésbé elpusztítható ugyan, de ez által a hüvely, védekező képessége is csökken.

 

Tudjuk, hogy az egészséges hüvelyflóra fenntartása alapvető jelentőségű a női egészség szempontjából. A hüvelygyulladások két leggyakoribb formája – a bakteriális vaginosis és a candidiasis – esetében az egyik fő gond a panasz gyakori kiújulása. Bakteriális vaginosis esetén ez mintegy 5-10%-ban, évente 3-8 alkalommal fordul elő, míg candidiasisnál 1 hónapon belül 30%-os, 6 hónapon belül viszont már 50%-os gyakorisággal tér vissza. Bár mindkét hüvelygyulladás esetében rendelkezünk oki terápiával, a gondot az jelenti, hogy felborul a normális hüvelyflóra, és ennek legjelentősebb következménye a lactobacillusok számának csökkenése. Ismeretes, hogy a lactobacillusok egyfelől tejsavat termelnek, és ez által biztosítják a hüvely savas kémhatását, másrészt különböző anyagokat termelnek (H2O2, bactericin) amelyek gátolják a kórokozók szaporodását. A hüvelygyulladás során károsodott hüvelyflóra helyreállítása azért sürgős, mert ezzel csökkenthető a kiújulás

 

Tünetek:

Megegyeznek a felnőttkori betegség tüneteivel. A vulva bőrén gyulladásos vörös folt (erythema), amely gyakorta hámfosztott, váladékozó. A csikló, a kis- és nagyajkak duzzadtak, ödémásak, vérteltek (hyperaemiásak). A hüvelyből a kórokozóra jellemző folyás észlelhető, mely a gáttájon és a szeméremajkakon felmaródást okoz. A viszketés miatt a bőrön vakarásnyomok (excoriatiók) láthatók. Megjelenhet a bűzös folyás, hasi és emésztési panaszok, hasi diszkomfortérzés, köldök alatti fájdalom, és enyhe hasi fájdalom, húgycső és a nemi szervek viszkető és égető érzése, mely bőrpírral társul.

 

Leggyakoribb Kórokok:

Nedves környezet, idegentest a hüvelyben, dörzsölést okozó nadrág, szappanok és detergensek, Gram negatív aerob pálca okozta fertőzés, Enterococcus faecalis fertőzés, Escherichia coli fertőzés, Enterobius vermicularis fertőzés, Candida albicans fertőzés, szisztémás antibiotikumok, Diabetes mellitus, a bőr és a köröm candidiasisa, Enteralis dysbacteriosis, tartós szisztémás steroid kezelés, Masturbatio, nem megfelelő higiénés környezet, hiányos személyi hygiene, ruházat ritka cserélése.

 

Kórokozók:

Ebben a vonatkozásban különbözik a felnőttek betegségétől. Jóval ritkábban a szexuálisan terjedő betegségek (Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis), és jóval gyakoribban a bélbaktériumok és a Trichmonas vaginalis. Kislányoknál a gyenge ösztrogéntermelés miatt még hiányzik a hüvely későbbi védelméért felelős Döderlein-féle tejsavbacilus flóra, így a hüvely gyengébb kórokozókkal szemben is védtelen. A bélbaktériumok mellett gyakori még a herpesz, mely gyermekkorban főként a szülőkkel közösen használt törölközőkkel, ágyneművel, stb. terjed. Gyakori a gombás fertőzés is, a folyás ilyenkor halványsárga, sűrű, csomós. Bármely életkorban, így gyermekkorban is előfordul a Gardnerella vaginalis-szal szövődött anaerob bakteriális fertőzés, a nem specifikus vaginosis. A folyás ez esetben híg, szürkés színű, enyhén gennyes jellegű, kellemetlen szagú. Olykor gyermekkori maszturbáció során hüvelyben rekedt idegentestek tartják fenn a gyulladást. Gyermekkorban bélféreg (cérnagiliszta) is okozhat idült hüvelygyulladást.

 

Diagnózis:

A gyulladás ténye egyszerű megtekintéssel is megállapítható. A hüvelyváladék leoltása, mikrobiológiai tenyésztése és a kórokozó antibiotikum érzékenységének meghatározása a diagnózis fő célja. Cérnagiliszta gyanúja esetén külön váladékot érdemes küldeni közvetlenül mikroszkópos vizsgálatra.

 

Kezelés:

A kitenyésztett kórokozóknak megfelelő antibiotikus/gombaellenes kezelés. Amennyiben helyi kezelésre van szükség, a szűzhártya megkímélésére vékony tápszondával, fecskendő segítségével juttatható fel a folyékony gyógyszer. Az idegentestek vaginoszkóppal távolíthatók el legbiztonságosabban.

 

Megelőzés:

Fontos a székelési higiénia megtanulása a baktériumok székletszóródásának megelőzésére. A gyermek minden székelés után mossa meg a végbélnyílás és a hüvelybemenet környékét langyos szappanos vízzel. A popsi-törlés iránya mindig kifelé legyen, sose a nemi szerv irányába. A kislány popsiját ilyenkor mindig mossa le. Lényeges a napi zuhanyozás és ruhaváltás. A gyermek a szülőkkel ne használjon közös fürdővizet, törölközőt, ágyneműt.

 

Bőrgyógyász javaslata:

Pezoderm fürdető krém babáknak és gyerekeknek mindennapi használat a napi tisztálkodás során:

 

 

PEZODERM FÜRDETŐ KRÉM

 

A Pezoderm® fürdető krém tradicionális jól bevált receptúra alapján, ám modern felfogásban, gyógyszertári minőségben előállított gyengéd mosakodó krém, az egész család számára. Hosszabb eltarthatóság, jól kenhetőség jellemzi, és könnyen elegyedik a vízzel. Nem tartalmaz színezéket, mesterséges illatanyagokat és parabént. Száraz, érzékeny és normál bőrre is ajánlott. Babáknak és kisgyermekeknek is használható.

 

 

 

Dr Beleznay Gyöngyike

Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika

Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu

 

Kövessen a közösségi oldalainkon:

© Derma-Art Kft - Minden jog fenntartva. Derma-Art Registered Trade Mark™ A weboldalon található anyagok, szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk csak Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász engedélyével lehetséges. Amennyiben szeretné felhasználni a dermaart.hu weboldalon lévő anyagokat, úgy keresse Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyászt. Köszönjük.

Figyelmébe ajánljuk

Arcszobrászat szike nélkül
Arcszobrászat szike nélkül
A korral a bőrt feszesen tartó, azt kitöltő kollagén hálózat folyamatosan csökken. Az arcon a korral megjelenő mély, karakteres ráncok jól kezelhetők, alápárnázhatók injekciós feltöltő anyagok alkalmazásával. Éveket fiatalíthat megjelenésén!
Részletek
Benőtt köröm bőrsebészeti ellátása
Benőtt köröm bőrsebészeti ellátása
Klinikánkon a benőtt köröm bőrsebészeti eltávolításának alapelve a panaszok mihamarabbi megoldása mellett a lehető legszebb gyógyulási eredmény elérése. Ennek érdekében a biztonsággal meghatározható legkisebb kimetszést alkalmazzuk.
Részletek
Guna-Biolifting
Guna-Biolifting
Hogy természetesen szebb legyen! A természetes hatású, dinamizált hatóanyagú Guna-Biolifting finom változásokat előidéző esztétikai bőrgyógyászati megoldás. Nem okoz riasztó, mesterkélt változásokat, sokkal természetesebb, fokozatos javulást hoz!
Részletek

Szolgáltatásaink

Bőrgyógyászat

Bőrgyógyászat

Megoldások minden korosztálynak
További részletek
Esztétikai bőrgyógyászat

Esztétikai bőrgyógyászat

A szépség és fiatalság jegyében
További részletek
Lézerkezelések

Lézerkezelések

Lézerkezelések
További részletek
Kozmetikumok

Kozmetikumok

Használja otthoni ápoláshoz is!
További részletek

Dermaart BlogRSS