..

Fokozott verejtékezés - Hyperhidrosis kezelése

Fokozott verejtékezés - Hyperhidrosis kezelése Az szinte természetes, hogy melegben, különösen párás hőségben vagy fokozott fizikai igénybevétel esetén izzadunk, néha azonban e nélkül is verejtékezünk. A legelső lépés, hogy keressük fel az orvost, aki megmondhatja, a jelenség csak alkati adottság vagy valami egyéb oka van?

 

 
Tudta?

Egy felnőtt ember nyugalmi állapotban naponta 500 ml folyadékot veszít izzadással. Fizikai munka, sportolás, hőmérséklet-emelkedés, stressz, szorongás, de akár íz ingerek vagy szexuális izgalom hatására ez a mennyiség a sokszorosára nőhet, akár több liternyi is lehet.

 

A fokozott verejtékezés (hyperhidrosis) nagy mennyiségű izzadtság termelődését jelenti, ami vagy az egész bőrfelületet érintheti, vagy csak a tenyérre, talpra, hónaljra vagy a lágyékra korlátozódik, anélkül, hogy a fiziológiai, tehát a normál szabályozó mechanizmusok működésbe lépnének. Ezek a bőrterületek gyakran rózsaszínűek vagy kékesfehérek, súlyos esetben, különösen a lábon a bőr berepedt, hámló és felpuhult. Az érintett bőrterületek szaga olykor kellemetlen lehet, ezt a verejtéket és a nedves hámot lebontó baktériumok és sarjadzó gombák okozzák. Hyperhidrosis esetében ugyan bő a veríték-kiválasztás, de az illető egyébként teljesen egészséges. (A hyperhidrosist meg kell különböztetnünk a betegségek által okozott túlzott verejtékezéstől, ugyanis az erős izzadás hátterében állhat pajzsmirigy-túlműködés, diabétesz vagy akár valamilyen fertőzés is, és gyakoribb a túlsúlyos embereknél.)

 

A fokozott izzadás, verejtékezés sokaknak okoz problémát. A fokozott izzadás akkor nevezhető kórosnak, ha normális környezeti hőmérsékleten, fizikai aktivitás hiányában is fokozott a verejtéktermelés. Ez a normálisnál erősebb mértékű izzadás sokak számára rendkívül zavaró, az életminőséget jelentősen rontó probléma, melyet gyakran szükséges kezelni, mert a kóros mértékű izzadás fokozhatja különböző kórokozók elszaporodását, az érintett terület állandóan felülfertőződhet, ezzel is súlyosbítva az alapproblémát. Az érintett területeken elszaporodó kórokozók elkezdik lebontani a hétköznapi nyelven izzadtságként emlegetett váladékot, és a lebontási folyamat során ez egy jellegzetes, esetenként igen kellemetlen szaggal jár. Különösen gyors ez a folyamat a testhajlatokban, ahonnan nem tud elpárologni a nedvesség. A kellemetlen szag csillapítására a bőrterületet módszeresen tisztán kell tartani - így eltávolíthatók a bőrről a szagot okozó mikrobák.

 

Mindenki maga érzi, hogy a nagymértékű izzadást mikor tekinti zavarónak. Van, akinek a fokozott izzadás még tolerálható, más viszont iszonyúan szenved tőle, hiába ugyanolyan tünetei vannak. Jelen kutatások alapján elmondható, hogy Magyarországon becslések szerint 100.000 embert érinthet a fokozott verejtékezés, fokozott izzadás.

 

Elsődleges - Helyi hyperhidrosis

A testnek csak bizonyos részeit érinti, általában a hónaljat, lágyékot, fejet, arcot, kezet vagy lábat. A tünetek jobbára szimmetrikusan jelentkeznek. Oka az idegrendszer kisfokú működési zavara, arra is van némi bizonyíték, hogy örökletes. Bár ez az állapot nem jár semmiféle kockázattal, az életminőséget befolyásolhatja, akár a társasági élet rovására is mehet.

 

 • A tenyér izzadása bizonyos szakmákban jelentős akadályt jelenthet a munkavégzésben (pl. kézfogás, papírmunka). Sőt még szakmaváltásra is kényszerítheti a problémával küszködőket. A tenyér tartós izzadása sokakat bizonytalanná tesz, és sokakban kelt félelmet, ami ugyancsak fokozza a szociális és munkahelyi gondokat. Ebből kifolyólag elmagányosító és kirekesztő szociális és munkaügyi problémává válik.
 • A talpak izzadása jelenthet problémát a nedvesség és a cipőviselés miatt. A bőr felázik és felpuhul, teret adva a gombafertőzések kialakulásának, kórokozók elszaporodásának, amelyek sok esetben kellemetlen „lábszaggal” járnak. Ráadásul az ilyen területeken több szemölcs is képződik.
Zavaró mértékű verejtékezés megszüntetése Botox® kezeléssel.

A fokozott hónalji verejtékezés kezelése korábban megoldatlan probléma volt. A külsőleg alkalmazható dezodorok, oldatok, hintőporok csak az átlagos mértékű izzadást képesek csökkenteni, az ettől erősebb verejtékezést nem befolyásolják kielégítő mértékben.

 

Kinek javasolható a hónalji izzadás Botox® kezelése?
 • Akinél kizárhatóak azok a belgyógyászati betegségek (pl. pajzsmirigy túlműködés), amelyek kiválthatnak extrém mértékű izzadást.
 • Akinek a külsőleg alkalmazott izzadás gátlók nem használnak.
 • Aki naponta többször kénytelen ruhát cserélni a zavaró nedves foltok vagy nemkívánatos illatok miatt.
 • Akit a mindennapi életvitelben bármilyen szempontból zavar nagymértékű izzadása.
 Hogyan zajlik a fokozott izzadás Botox® kezelése?

A Botox kezelés előtt speciális jódpróba elvégzésével pontosan körülhatárolható a kezelendő terület. A beavatkozás kb. fél 30 percet vesz igénybe, és a páciens utána azonnal visszatérhet további napi teendőihez. A hatás átlagos esetben 1-4 héten belül jelentkezik, az izzadás mértéke 80-90%-kal csökken. A szer hatása 5-8 hónapig áll fenn, a verejtékezés fokozatosan tér vissza. A legtöbb páciens évente 1-2 alkalommal él az ismétlő kezelés lehetőségével. A fokozott verejtékezés Botox® kezelését leggyakrabban hónaljban alkalmazzuk, de a tenyéri és talpi erőteljes izzadás megszüntetésére is használható.

 

Másodlagos és általános hyperhidrosis

Kevésbé gyakori, ilyenkor test szerte izzad, a beteg, és ezt orvosilag is komolyabban kell venni. Azért másodlagos, mert valamely más betegség talaján alakul ki. Az egyik árulkodó jel az éjszakai izzadás, kiváltó okai közt szerepel a menopauza, a terhesség, pajzsmirigy-rendellenességek, diabétesz, alkoholizmus, tuberkulózis, Parkinson-betegség, rheumatoid arthritis, stroke, szívelégtelenség, leukémia vagy limfóma, és egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet az általános hyperhidrosis.

 

A fokozott izzadás kezelésére a következőket ajánlják a szakemberek:

Az izzadással kapcsolatos kellemetlenségek elkerülésében az első és alapvető lépés a rendszeres tisztálkodás, majd pedig következhet a dezodorálás. A sprayk, stiftek, roll-onok, krémek, hintőporok hatására a verejtékmirigyek kivezető csöve összehúzódik, így akadályoztatva van a váladék felszínre jutása. Ám ezek a készítmények nem hatékonyak a tenyéren és a talpon.

 

A tenyéri és talpi, valamint hónalji izzadás esetében a leggyorsabb és leglátványosabb hatást a Botox-kezeléstől, - botulinum toxin A-val történő kezelés - várhatjuk. Ez a verejtékmirigyeket beidegző szimpatikus rostokban gátolja az ingerületátvivő anyag felszabadulását, gátolva ezzel  a mirigyműködést. A kezelés megszünteti az izzadást, s nem áll másból, mint apró, felszínes tűszúrásokból, amelyekkel beadják a hatóanyagot a kezelendő bőrfelületbe: hónalj, tenyér, talp. Az izzadásmentes időszak 6-10 hónapig tart. Ha a tünetek visszatérnek, bármikor megismételhető a kezelés. Ha nem várjuk meg, amíg a hatás teljesen lecseng, hanem hamarabb megismételtetjük a beavatkozást, úgy egyre hosszabb hatóidőket érhetünk el!

 

Szaunázzunk, szőrtelenítsünk!

A rendszeres, nagy testfelületeken végzett izzadásgátlás, például testdezodorok sűrű alkalmazása hosszú távon betegségeket provokálhat, ezért inkább kerüljük! Rendszeres szaunázással kompenzálhatjuk azokat a kieső méregtelenítő funkciókat, amelyek a dezodorok alkalmazása miatt alakulnak ki. A hónalji szőrtelenítés nem csak divatos, de hatékony megoldás lehet a kellemetlen szagokért felelős kórokozók megtelepedése ellen.

 

Tippek izzadás ellen
 • Használjunk erősebb dezodort, és izzadás gátlókat, van, hogy csak az orvos által vényre felírt segít.
 • Az este alkalmazott izzadás gátlók a bőrünket is kímélik. Válasszunk könnyű, nedvszívó, lehetőleg pamut öltözéket. a selyem különösen kerülendő.
 • Legyen nálunk zsebkendő, hogy kézfogás előtt gyorsan meg tudjuk törölni a kezünket.
 • Kerüljük a fűszeres ételeket, az erős paprika például fokozza a verítékezést, a hagymától és fokhagymától pedig az izzadtság kellemetlen szagú lehet.
 • Ügyeljünk a színekre. A fehéren és a feketén jobban meglátszik, ha átizzad, más színeken és a mintáson kevésbé.
 • Bizonyos alkalmakra tanácsos lehet egy-egy váltás blúzt vagy inget magunkkal vinni.
 • Gondosan válasszuk meg az ágyneműt, könnyű szövésű anyagból legyen télen-nyáron.
 • Ne takarózzunk vastag, meleg paplannal, használjunk könnyebb takarót.
 • A legjobb ágynemű sima pamutból készült, semmiképpen ne legyen selyem vagy flanel.

 

 

Dr Beleznay Gyöngyike

Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika

Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Sóstói út 18/b
Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu


© Derma-Art Kft - Minden jog fenntartva. Derma-Art Registered Trade Mark™ A weboldalon található anyagok, szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk csak Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász engedélyével lehetséges. Amennyiben szeretné felhasználni a dermaart.hu weboldalon lévő anyagokat, úgy keresse Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyászt. Köszönjük.


 

Letölthető dokumentumok:

Figyelmébe ajánljuk

Ételintolerancia vizsgálat
Ételintolerancia vizsgálat
Rendszeresen visszatérő, sokféle kellemetlen panasz? Álmatlanság? Bőrproblémák: pattanások, viszkető vörös foltok, kiütések, depresszió, emésztési zavarok? Lehet hogy ételintoleranciája van? Jöjjön el ételintolerancia vizsgálatra!
Részletek
Drakula terápia a Derma-Art Klinikán!
Drakula terápia a Derma-Art Klinikán!
A Drakula terápia forradalmian új módszer a bőr megfiatalítására, tartós fiatalon tartására. A kezeléssel a bőr öregedése jelentősen lassítható, a ráncok száma, mélysége, a bőr megereszkedése csökken. Kérje ajánlatunkat!
Részletek
Profhilo Bio-Remodeling
Profhilo Bio-Remodeling
A Profhilo- kezelés a bőr biológiai átstrukturáló funkciójával forradalmi megoldást kínál a bőr feszesítését és mély hidratálását célzó kezelések között. A Profhilo 100% tisztaságú hialuronsav, teljesen biokompatibilis.
Részletek

Szolgáltatásaink

Bőrgyógyászat

Bőrgyógyászat

Megoldások minden korosztálynak
További részletek
Esztétikai bőrgyógyászat

Esztétikai bőrgyógyászat

A szépség és fiatalság jegyében
További részletek
Lézerkezelések

Lézerkezelések

Lézerkezelések
További részletek
WEBSHOP

WEBSHOP

Használja otthoni ápoláshoz is!
További részletek

Dermaart BlogRSS